Maandag, 6 november 2023, Casembroothuis te Kamperland

Rond de 50 inwoners van Kamperland bezochten de jaarvergadering van de Dorpsraad Kamperland. Namens de gemeente waren burgemeester Loes Meeuwisse, wethouder Yvonne Maas en wethouder Stephan van Belzen en coördinator burgerparticipatie Karin Sinke aanwezig. Na een voorstelronde van de huidige bestuursleden, gaf penningmeester Kris Bajic inzicht in de financiën van de Dorak.

Wethouder Stephan van Belzen nam ons vervolgens mee in het mobiliteitsplan van de provincie. De inhoud zag er veelbelovend uit, maar is wel afhankelijk van voorwaarden, met name zijn er voldoende instanties/bedrijven die de uitvoering op zich nemen. Wie de kranten heeft gevolgd weet dat er zich geen kandidaat vervoersmaatschappijen hebben gemeld om het openbaarvervoer op zich te nemen vanaf 2025. De bal ligt weer even bij de provincie. De aanwezige inwoners waren wel bezorgd en hadden veel vragen over het huidige openbaarvervoer waarbij o.a. regelmatig bussen uitvallen. Terechte bezorgdheid, die door de wethouder werd gedeeld, maar het mobiliteitsplan zal verbetering moeten brengen in het ov.

Heeft u energie “stress”!? Thijs van der Velden, energiecoach, gaf een presentatie over wat je kunt doen om zo energiezuinig te zijn of te worden. Het toverwoord is isoleren, isoleren en isoleren. Met isoleren breng je je energieverbruik het makkelijkste en relatief goedkoop naar beneden, dat begint al met tochtstrips, folie achter de radiatoren enzovoort. Een warmtepomp is (nog) niet de echte oplossing, een elektrisch kacheltje gebruiken is zelfs duurder dan de cv wat hoger te zetten. Een kwestie van rekenen dus! Zonnepanelen helpen natuurlijk ook, maar blijft de salderingsregeling, kun je stroom altijd blijven terug leveren aan het net, want dat zit vol en dat gaat de omvormer soms op uit. Thuis je zonnestroom opslaan in een batterij is nog niet goed betaalbaar. Wilt u nader advies over uw huis en energieverbruik vraag dan om een bezoek van een energiecoach. U kunt gratis voorzieningen, zoals tochtstrips, krijgen en het Fixteam van de gemeente komt ze gratis bij u installeren. Heb je interesse? Geef uw adres- en contactgegevens door via info@noord-beveland.nl en dan neemt de energiecoach neemt contact met u op!

In 2022 hebben bestuursleden van de dorpsraad en wethouder Adrie van der Maas al fietsend door Kamperland een schouw gehouden en dat leverde 19 aandachtspunten op. Voorzitter Toine Bos van de Dorak gaf inzicht in de stand van zaken van die 19 aandachtpunten. In het 1e kwartaal van 2024 wordt de volgende schouw gehouden. Inwoners die aandachtspunten hebben voor deze schouw kunnen deze doorgeven aan de dorpsraad: dorakamperland@gmail.com. Wethouder Yvonne Maas reageerde nog op een aantal zaken, zoals de vraag om een fietspad langs en snelheidsbeperkingen op de Ruiterplaatweg richting Schotsman. De dorpsraad blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen en houdt de bewoners via de website op de hoogte.

Ook voor andere vragen kunt u bovenstaand emailadres gebruiken of kom met uw vragen naar het inloop halfuur voorafgaand aan de bestuursvergadering van de Dorak. De eerstvolgende vergadering is op woensdag 20 december om 19.00 uur.