Zaterdag, 11 december 2021.

Op deze zonnige zaterdag meldt zich om 11 uur aan de Veerweg de eerste ‘klant’ bij de Dorpsraad van Kamperland om de in september bestelde gratis bomen af te halen. Jerina Brasser krijgt de eerste boompjes uit handen van bestuurslid Cees van Diest van de Dorpsraad Kamperland. Twee hazelaars, twee vlieren en een kweepeer krijgen een mooi plekje in haar tuin.

© foto Johan van der Heijden

De bomen kunnen worden weggegeven dankzij sponsors. De Postcodeloterij legde ervoor 2,25 miljoen euro op tafel. Zeeuwen konden zaterdag op zeven plaatsen hun gratis bomen ophalen: Scharendijke, Kamperland, Goes, Borssele, Middelburg, Groede en Sint-Maartensdijk. Op Tholen was dat drie dagen lang mogelijk, omdat de gemeente Tholen een duit in het zakje deed. Daar zijn duizenden bomen uitgedeeld. Ook Goes haakte aan, evenals de Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden. Het is een landelijke actie van alle natuur- en milieufederaties waaronder de ZMF. De komende vier jaar willen ze minimaal 10 miljoen bomen in heel Nederland bij planten. Bomen helpen om de hoeveelheid CO2 te verminderen, houden regenwater vast, zorgen voor een frissere, groenere omgeving en bieden een leefplek aan dieren. Denk aan vogels, insecten en egels.  De gratis bomen helpen mee om klimaatdoelen te halen.

In Kamperland worden 180 bomen uitgedeeld. Leden van de Dorpsraad Kamperland staan de hele dag paraat om de zakken met bestelde bomen over te dragen, inclusief een boks en een kop koffie voor wie dat blieft. Voorzitter Toine Bos en de bestuursleden Cees van Diest, Giel de Kanter, Jan van der Kooij, Mark de Bokx en Frank de Vries maken er bijkans een feestje van. Van Diest: “Iedereen is dankbaar. Helaas hebben we ook mensen teleur moeten stellen, omdat ze te laat waren met bestellen. Hopelijk komt er volgend jaar een vervolgactie.”

Bron en meer info: PZC